Hoe maak je jongeren warm voor Europa?

Ik herinner me ooit een case in de UK gezien te hebben waar "stevigere draagtassen" de oplossing was op de vraag "hoe verkopen we meer wijn aan vrouwelijke supermarkt-klanten". Klinkt evident maar het gemiddelde communicatiebureau zou "een campagne"  geantwoord hebben.

Momenteel lopen er zowel in België als in Nederland twee heel verschillende oplossingen (ik probeer het woord "campagne" niet in de mond te nemen) op de vraag "hoe maak je Europa populair bij jongeren?".

De Belgische oplossing is de klassieke : Europe is Bling.  Het persbericht in Digimedia zet de toon : “Europe is Bling” is een online wedstrijd over Europa waarmee de jongeren hun Europese kennis kunnen etaleren en daarbij Mister Bling kunnen trachten te vinden op een locatie in Brussel. De winnaar gaat overigens met 5000 euro naar huis. Helaas zijn de productiewaarden  nogal flauwtjes, heeft Mister Bling  op zijn zachtst gezegd niet veel street cred en baadt het geheel in een muffe school-sfeer. Een campagne kortom die in alle valkuilen trapt waar je als jongerencampagne in kan trappen.

Een heel andere oplossing kwam ik onlangs  tegen in het boomerang rek van een Amsterdamse kroeg. De Kleinste Reisgids van Europa bundelt op 47 pagina’s én in postkaart-formaat de "leukste, lekkerste en slimste dingen van Europa". Het boekje is van de hand van Coolpolitics en is een oneindig  slimmere oplossing dan de schattenjacht van The Young Ones (het agentschap achter Europe is Bling). Niet alleen verbindt het boekje de instinctieve wanderlust van jongeren met  Europa als een fantastisch reis-territorium. Het boekje heeft ook een reëele gebruikswaarde : de weetjes zijn echt nuttig of wat dacht je over "van schieten met Kalasjnikovs, via het Diana-monument in Parijs tot Poolse heterodarkrooms". Tenslotte is  het gewoon een  slim media-idee, een handig boekje verpakt als boomerangkaart dat nog jaren overleeft op salontafels en boekenkasten. Da’s pas interactieve off-line communicatie.

Advertenties

Een Reactie op “Hoe maak je jongeren warm voor Europa?

  1. Pingback: Het merk België (deel 2) « the B-Word

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s